0

Цвят
Вид
Sizes

Nike Air Max

Едва ли има име, което да е свързано с историята на Nike Air Max повече от Тинкър Хетфийлд. Той по принцип е виновен за огромен брой важни иновации и култови дизайни на Nike, а и сигурно е повтарял милион пъти историята за това как е отишъл във Франция и е видял Pompidou Center и изведнъж му дошла идеята да направи Nike Air технологията видима, което на практика промени много неща в индустрията. Въпреки всичките си заслуги има и още един човек, който има сериозно участие в революцията на Nike Air Max това е Дейв Форланд.

Форланд също е ветеран от компанията и има сложната титла – Director of Cushioning Innovation. Неговата работа по проекта, който по-късно ще се превърне в Nike Air Max започва през далечната 1985 година.

Nike Air не е нова технология дори и когато Форланд започва. Nike Air Tailwind представя Air още през 1978, но тази система на омекотяване винаги е била заровена дълбоко в синтетичната пяна на подметките наNike и е скрита от очите на обикновения потребител. Изваждането на Nike Air на бял свят и създаването на малкото прозорче, през което можете да видите Air системата се оказва от изключително значение за Nikeкато компания. По този начин те са в състояние да покажат какво всъщност правят за клиентите си и наистина да изпратят ясно послание за това, че те продължават с иновациите и се опитват да подобряват продуктите си с всеки изминал ден. Същото е и в момента – Lunarlon, Free, Flyknit, Flightplate и т.н. – всички тези технологии вградени в кецовете на Nike практически създават и самата идентичност на марката и без съмнение са наследници на Air балона, който дебютира в Nike Air Max 1 през 1987г.

Самият Дейв Форланд обяснява, че простото показване на балоните е направило всичко останало възможно. Все пак не трябва да пропускаме и факта, че това на пръв поглед просто решение е революционно към онзи момент и е доста извън тогавашните тенденции както на пазара, така и в самата компания. В този период Nike са на мнение, че трябва да намалят размера на Air капсулите за да направят процеса на производство по-лесен. Форланд и Хетфийлд са на друго мнение. И двамата искат точно обратното – да добавят повече въздух в Air системите, като повече означава маскималното възможно количество. От там произлиза и името на Nike Air Max – максимално количество въздух в системите.

Разбира се, има още милион факта около Nike Air Max 1 и превръщането му в култов модел. Честно казано се смята, че това е най-разпознаваемият модел кецове за всички времена, въпреки че не съществува официална статистика за това. Естествено, процесите по обновяване и подобряване на Air Max не са спирали и до момента, но класиката си остава класика и всеки уважаващ себе си любител на кецовете би трябвало да притежава поне един чифт Nike Air Max 1 в колекцията си.
Scroll To Top